Leghennen

Biologische eieren

Eind mei krijgen we weer nieuwe biologische leghennen. De hennen zijn ongeveer 17 weken als ze aankomen op onze boerderij. De kippen komen van een gespecialiseerd opfokbedrijf. Het ras is ‘Dekalb’. Het is een witte kip. En ja, deze kip legt witte eieren. Dit ras is een vriendelijk en robuust ras. Het ras legt langer eieren door dan haar bruine zusjes. Heeft een goede weerstand tegen ziektes en heeft minder voer nodig om eieren te produceren

Een lage carbon footprint dus, een echte klimaatkip en een duurzaam ras  kun je met recht zeggen. De kip legt ook witte eieren, maar die zijn dus veel duurzamer dan de bruine eieren. De hennen leggen eieren vanaf 20 weken oud, maar na 1 of 2 weken leggen de eerste kippen al. dat zijn dan eerste (de wat kleinere) hennen eieren.

Op ’t Paradijs hebben ze een uitloop van minimaal 4m2 per kip. Er is ruimte om zowel binnen als buiten te scharrelen. De productie en verzorging is geautomatiseerd. De eieren worden dagelijks via een lopende band verzameld, van een stempel voorzien en in trays geplaatst.

Voor het houden van deze kippen hebben wij ‘leaserechten’ nodig die wij elk jaar moeten kopen. Ook is het erg belangrijk ze gezond te houden door regelmatig het leefklimaat te checken, de dierenarts op bezoek te laten komen en verschillende inspecties te laten komen. Wij hanteren de criteria voor biologische kippen en eieren.