Preventieve ontruiming kippen

Agrarisch bedrijf

Met pijn in ons hart besloot de NVWA afgelopen woensdag tot preventieve ruiming van onze biologische leghennen. We gaan door met de zorgboerderij! Daar willen we aan werken. Uw/jouw bijdrage is van harte welkom. NL61RABO0122853725 t.n.v. ’t Paradijs o.v.v. Kipvriend ’t Paradijs. Hartelijk dank. Onderstaand nog het nieuwsbericht.

De NVWA besluit woensdagavond tot ontruiming over te gaan nadat blijkt dat ’t Paradijs dezelfde dierenarts heeft als de boerderij in Zeewolde, waar eerder deze week de vogelgriep is ontdekt. De dierenarts is op dezelfde dag bij beide boerderijen geweest, dus bestond er volgens de NVWA de kans dat de vogelgriep ook in Barneveld zou opduiken.

Jurian vertelt: “Het is heel onwerkelijk. Er komen ineens weer allemaal voertuigen op je erf, vreemden. Die gaan van alles doen en je hebt er gewoon geen invloed op.”

Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege zeer besmettelijke variant van vogelgriep

Deborah en Jurian hebben ook een zorgboerderij waar mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt werken. De ruiming is pas begonnen toen deze medewerkers weg waren. “We hebben ze het de ochtend erna verteld, daar schrokken ze heel erg van. Normaal zijn de kippen hier natuurlijk altijd als ze komen”, vertelt Deborah.

Te groot risico

Onderzoek heeft aangetoond dat de kippen van Jurian en Deborah niet besmet waren met de vogelgriep. Terwijl ze naast de inmiddels lege stal staan, verzucht Jurian: “De NVWA kon niet uitsluiten dat het niet hier was en dat vonden ze een te groot risico. Dus daarom zijn ze preventief gaan ruimen.”

De ruiming is een grote strop. “Je begrijpt verstandelijk heel goed dat die beslissing genomen is, zeker op het moment zelf. Maar in je hart doet het gewoon veel zeer en is het heel verdrietig.” Toch zijn ze strijdbaar. “We willen dit achter ons laten en gaan gewoon door met elkaar.”