Boerderij ervaringen

van onze deelnemers

Individuele begeleiding:

Al vanaf mijn eerste indruk van deze plek, heb ik het hier altijd naar mijn zin gehad. Toen ik hier voor het eerst kwam werd ik enthousiast ontvangen door Caroline, en bij de rondleiding was niets achtergelaten. De gesprekken om elkaar beter te leren kennen voelde fijn en vertrouwd.

Na een tijdje werd ik voor het eerst voorgesteld aan diegene die mij zou gaan begeleiden, gelijk een rustig en duidelijk gesprek aangegaan en plannen gemaakt voor de invulling van dagen met individuele begeleiding.

Mijn daginvulling ziet er vaak als volgt uit: ik begin samen met mijn begeleidster rustig de dag, met een kopje koffie en gezellig gesprek. Daarna bespreken we wat we kunnen gaan doen en waar ik zin in heb. Voor mij is dit vaak iets met de paarden doen, zoals grondwerk in de buitenbak, paardrijden, kroelen, wandelen of verzorgen. Altijd is het op eigen tempo en aangeven van wat je fijn vind. Als ik eenmaal met de paarden bezig ben is het heerlijk rustig in mijn hoofd, ik ben even helemaal gefocust op het gevoelige dier, en als er iets misgaat in mijn hoofd, reflecteert het paard dit in zijn/haar gedrag.

Als ik geen zin of puf heb om met de paarden te zijn, gaan we vaak in het bosgebied direct naast de boerderij wandelen, creatief bezig zijn, of praktische klusjes doen die ik zie zitten. Ook is er ruimte voor even helemaal niets, even wat drinken en kletsen.

De opvang die ze hier bieden als het even niet lukt ervaar ik als enorm veilig en zeker. Er wordt rustig met je overlegd, en gekeken naar wat het beste is voor jou op dat moment. Nog nooit ben ik gepusht iets te doen wat ik niet oké vind. Ook is er altijd ruimte voor iets nieuws proberen, zoals in de tuin werken, in groepsvorm werken/zijn, en uitbreiding van de tijd dat je hier bent.

Al met al ervaar ik deze zorgboerderij als de beste plek waar je je dag relaxt en veilig door kunt brengen!

Woon-zorg coaching:

Thuis zorgde ik voor mijn moeder en broers. Ik paste mij aan om de sfeer goed te houden. Ik liep met een masker op en kon amper mezelf zijn. Ook speelde ik vrouw en drie kinderen voor mijn vader. Ik ging elke week naar hem toe om die contacten voor hem te zijn. Ook ben ik een beetje de praatpaal van mijn moeder en dat voelt niet fijn. Ik had veel stress en bijna geen energie om uit bed te komen. Ik had geen dagelijkse routine en ik deed niets overdag.

Als ik op de boerderij ben, heb ik rust. Ik heb het gevoel dat ik kan ademhalen. Ik kan stapje voor stapje meer aan mezelf denken. Ik heb een betere relatie met mijn broers en moeder. Ook ben ik heel langzaam het contact met mijn vader aan het opbouwen.

Ik merk dat ik al meer rust en overzicht krijg in mijn hoofd. Ik heb een dagelijkse routine en dagbesteding. Op de boerderij draai ik mee in een goed lopend gezin. Ik leer stapje voor stapje dat ik voor mezelf mag zorgen. En dat ik dat niet voor de anderen hoeft te doen. Ik word namelijk aangesproken als ik me te veel met iemand anders bezighoud. Ik kijk nu eerst naar wat ik wil en nodig heb.

Door 1,5 à 2 dagen in mijn moeders gezin te wonen en dus een kort weekend daar slaap, kan ik het volhouden. Ik weet dat ik na 2 nachten weer naar een fijne veilige plek mag. Waar ik kan uitrusten en mezelf weer volledig kan zijn. En langzaam gaat het beter in mijn relatie met mijn moeder.

Na een (heftig) gesprek kom ik thuis (op de boerderij) en kan ik praten over het gesprek. Er wordt naar me geluisterd en ik kan kwijt waar ik mee zit. Ik mag hier mijn emoties uitten en dat helpt mij om open te zijn.

Doordat ik tijd, rust en een veilige plek heb met een netwerk om me heen waarmee ik kan praten, ben ik erachter gekomen dat ik een nieuwe opleiding wil starten. Pedagogisch medewerker kinderopvang. Ook leer ik mezelf en wie ik wil zijn steeds meer kennen doordat ik hier mezelf kan zijn, zonder daar veel moeite voor te doen. Liefde en eerlijkheid een dat ik mijn verhaal kan doen bij IJsbrand, Caroline of iemand anders en dat helpt mij enorm.

Ik wil graag beschermd zelfstandig gaan wonen. Ik verwacht dat dit in het begin heel zwaar gaat zijn. Het is een grote stap en verandering. Maar ik ben erg enthousiast en ik wil er graag voor strijden en werken.

In augustus ga ik mijn opleiding beginnen. Dan zal ik 1 dag naar school gaan en 4 dagen werken. Ik ben trots dat ik deze stap ga zetten maar ben ook bang dat het me niet gaat lukken omdat ik nog veel andere dingen aan mijn hoofd heb. Sommige momenten zijn nog erg zwaar en open ik oude wonden wat me ook veel energie kost. Desondanks ben Ik erg trots op alles wat ik al geleerd en bereikt heb en ik ben super blij met alle stappen die ik gezet heb.