Onze dieren

Brandrode runderen

Brandrode runderen herkent u aan de diep donkerrode of bruinrode kleur met witte aftekeningen. Brandrode runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige, zeer sociale en vriendelijke dieren. Het dier kan zich goed aanpassen aan veranderende leefomstandigheden, waardoor ze het hele jaar door in de buitenlucht verblijven. Met name het sociale karakter van deze runderen hebben ertoe geleid dat wij dit ras hebben gekozen om mee te werken op de boerderij. Onze ±40 brandrode runderen staan op het nabijgelegen landgoed Otelaar waar zij ruimte en een natuurlijke leefomgeving hebben. De runderen worden gehouden voor het biologisch vlees.

 

Kippen

Boerderij ’t Paradijs houdt op dit moment nog 200 biologische leghennen van het ras ‘Bovans Brown’. Dit ras legt veel egaal bruine eieren met een sterke schaal. Het zijn sterke en sociale kippen.

Eind mei krijgen we weer nieuwe biologische leghennen. De hennen zijn ongeveer 17 weken als ze aankomen op onze boerderij. De kippen komen van een gespecialiseerd opfokbedrijf. Het ras is ‘Dekalb’. Het is een witte kip. En ja, deze kip legt witte eieren. Dit ras is een vriendelijk en robuust ras. Het ras legt langer eieren door dan haar bruine zusjes. Heeft een goede weerstand tegen ziektes en heeft minder voer nodig om eieren te produceren

Een lage carbon footprint dus, een echte klimaatkip en een duurzaam ras  kun je met recht zeggen. De kip legt ook witte eieren, maar die zijn dus veel duurzamer dan de bruine eieren. De hennen leggen eieren vanaf 20 weken oud, maar na 1 of 2 weken leggen de eerste kippen al. dat zijn dan eerste (de wat kleinere) hennen eieren.

Op ’t Paradijs hebben ze een uitloop van minimaal 4m2 per kip. Er is ruimte om zowel binnen als buiten te scharrelen. De productie en verzorging is geautomatiseerd. De eieren worden dagelijks via een lopende band verzameld, van een stempel voorzien en in trays geplaatst.

Voor het houden van deze kippen hebben wij ‘leaserechten’ nodig die wij elk jaar moeten kopen. Ook is het erg belangrijk ze gezond te houden door regelmatig het leefklimaat te checken, de dierenarts op bezoek te laten komen en verschillende inspecties te laten komen. Wij hanteren de criteria voor biologische kippen en eieren.

Afbeeldingsresultaat voor Dekalb hennen

Varkens

In onze varkensstal hebben we plaats voor 80 varkens. Als zij groot genoeg zijn, worden ze geslacht voor het vlees. De varkens leven in kleine groepjes bij elkaar en hebben een binnen- en buitenruimte tot hun beschikking.

Ook voor de varkens hebben wij leaserechten nodig die we jaarlijks moeten kopen. De gezondheid van de varkens wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en nagestreefd. We hanteren hierbij de criteria voor biologische varkens.